HRAM SF PARASCHEVA

Hramuri Octombrie 7, 2022

Cuvânt radio, hram catedrală, 07.10.2022

 

         Cu binecuvânatrea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, Protopopiatul Iaşi 3 se va implica şi anul acesta , prin activităţi liturgice, misionare şi sociale, în desăşurarea hramului Catedralei mitropolitane  ieşene. Este dacă vreţi o extindere binecuvântată a activităţii misionare parohiale a preoţilor arondaţi protopopiatului la viaţa liturgică , misionară şi socială pe care o trăim cu toţii în zilele hramului “Sfintei Cuvioase Parascheva”.

         De asemenea, putem afirma solidaritatea protopopiatului faţă de programul propus pelerinilor de Centrul eparhial prin care se doreşte reliefarea rolului mântuitor al pelerinajului prin comuniunea cu sfinţii în general, cu Sf. Parascheva şi cu Sf. Cuvios Paisie de la Neamţ în mod special.

         Majoritatea preoţilor din protopopiat vor fi prezenţi în perioada 7.10 - 16.10.2022, în diferite intervale orare la următoarele activităţi : întâmpinarea Sf. Moaşte ale Sf. Cuviosului Paisie de la Neamţ, miruirea credincioşilor la baldachinul unde vor fi aşezate moaştele sfinţiilor şi la rândul care se va forma cu pelerini,  evenimentul calea sfinţilor, pomenirea pomelnicelor în catedrala mitropolitană, corala preoţească, slujirea Sf. Liturghii, a Vecerniei şi a slujbei privegherii în catedrală.

         Protopopiatul şi un număr de 20 de parohii arondate acestuia va dona pelerinilor pachete alimentare neperisabile prin intermediul Biroului de Asistenţă Socială al Protopopiatului , toate acestea respectând avizele medicale necesare.

         Activitatea misionară  este de fapt scopul prezenţei preoţilor din protopopiat, prin care aceştia mărturisesc pelerinilor importanţa venerării sfinţilor pentru mântuire . Dar ce trebuie sa reţinem noi şi pelerinii despre venerarea sfinţilor?

  1. În primul rând, venerarea sfinţilor este voită de Dumnezeu, deoarece sfinţii sunt chipurile depline ale lui Dumnezeu şi oameni adevăraţi, îndumnezeiţi, prin ei cinstindu-se pe Cel ce locuieste în sfinţi, adică pe Dumnezeu, după cuvintele Sfântului Apostol Pavel  “Nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine”(Gal 2,20). De aceea, cinstirea sfinţilor este o mărturie a credinţei în Sfânta Treime, fiindcă aceia care s-au îndumnezeit au pe Hristos în ei dar în Duhul Sfânt şi în Tatăl, așa cum Hristos a îndumnezeit firea umană nedespărţit de Tatăl şi de Duhul Sfânt;
  2. Apoi, venerarea sfinţilor se explică prin iubirea sădită în om de Dumnezeu, fiindcă aceasta este o formă de comunicare cu oamenii şi prin ei cu Dumnezeu. Iubirea implică comuniunea şi urmarea exemplului semenului plin de iubire, purificat şi înnoit, afirmandu-se personalitatea autentică a omului care este SFINŢENIA;
  3. De asemenea, venerarea sfinţilor se adresează acelora care, prin intermediul energiilor necreate, se împărtăşesc de natura divină, aşa cum afirma Sf. Ap. Petru : “părtaşi dumnezeieştii firi ”(II Petru, 1,4). Sfinţii au devenit dumnezei după har, iar noi, cinstindu-i şi urmându-le viaţa, îi câștigăm  ca prieteni, ca mijlocitori pentru dobândirea sfinţeniei, pentru a ne împărtăşi şi noi de firea divină prin energiile necreate;
  4. Şi nu în ultimul rând, nu poate exista cinstire a sfinţilor decât numai în Sfânta Biserică, pentru că numai Sfântul Bisericii îl are pe Hristos în el pentru ca să fie cinstit. Sfântul a colaborat cu Sfântul Duh prin harul Sfintelor Taine şi prin voia sa, devenind templul al Sfântului Duh (I Cor. 6, 19). De aceea, numai în Biserică se poate trăi viaţa în Hristos, viaţă pe care o vom câştiga prin participare la Tainele Sfinte, la care vom adăuga şi lucrarea noastră plină de virtuţi în duhul poruncilor lui Hristos.

Mulţumim Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Teofan pentru binecuvantarea acordată de a participa la activităţile legate de hramul catedralei , activităţi prin care preoţii protopopiatului mărturisesc că Sfintele Moaşte formează un preţios dar duhovnicesc pe care ni l-a dat Dumnezeu, ele fiind o puternică şi convingătoare dovadă văzută a nevăzutului nostru Dumnezeu. Sfinţii ne-au lăsat nouă trupurile lor sfinţite şi făcătoare de minuni, ca îndemn la sfinţire şi mângâiere, în lupta vieţii pământeşti, încredinţându-ne că ei se roagă neîncetat pentru sufletele noastre.

                                                       

                                                       

Pr.Roşu Mihail

 

Citește alte articole despre: HRAM CATEDRALA MITROPOLITANA IASI